Vad är Omega-3?

Hunden behöver fett i sin kost för att överleva. Förutom att ge energi behövs fett för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.

Hunden kan bilda de flesta fettsyrorna själv. Undantag är de livsnödvändiga, så kallade essentiella, fettsyrorna. Omega-3 och Omega-6, som dessa heter essentiella fetter heter, är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår en rad olika fettsyror som har olika funktion i kroppen.

Moderfettsyran i Omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Från denna moderfettsyra kan hunden bilda bland annat fettsyrorna EPA och DHA. Det är framförallt dessa två fettsyror som har den hälsosamma effekten på hunden och de kan bland annat skydda kroppen mot inflammationer, allergier, hjärtsjukdomar och stärka immunförsvaret. Emellertid är omvandlingen mycket ineffektiv och det är bättre att ge hunden animalisk Omega-3 från fisk som redan innehåller EPA och DHA. Det kan göras antingen via kosttillskott eller att man ger hunden fet fisk i kosten. Nackdelen med det sistnämnda alternativet är att hunden, för att få i sig verksamma doser, måste äta ganska stora mängder fet fisk som är mycket kaloririk och därför kan bidra till ohälsosam övervikt. En annan nackdel är risken att hunden också får i sig gifter och tungmetaller som finns i fisken. Fiskar kan nämligen inte själva tillverka EPA eller DHA, de får i sig fettsyrorna genom den föda de konsumerar. I grunden är det en alg som producerar fettsyrorna som äts av små fiskar som sedan äts av större fiskar längs näringskedjan. EPA och DHA lagras i fiskarnas kött och förs vidare genom näringskedjan. Det har till exempel visat sig att odlad lax bara innehåller halva mängden EPA och DHA jämfört med viltfångad lax på grund av att de får ett annat slags foder. Tyvärr lagras också gifter och tungmetaller på samma sätt i fiskarnas kroppar. Ett högkvalitativt kosttillskott som Doils, kan därför vara bättre att ge än fet fisk eftersom man vid utvinningen av EPA och DHA från fiskarna samtidigt renar produkten från gifter och tungmetaller. Den fisk som används i Doils befinner sig också längre ned i näringskedjan än till exempel lax och innehåller därför mindre mängder tungmetaller.

Ska man ge hunden Omega-3 som kosttillskott är det viktigt att kontrollera vilka verksamma fettsyror produkten innehåller. Landväxande vegetabilier innehåller inte EPA eller DHA. Till exempel linfröolja, som är ett vanligt kosttillskott, innehåller förvisso höga halter Omega-3 men innehåller inget EPA eller DHA.


Övriga frågor: